2009. november 3., kedd

Ehető karácsonyi ajándékok: Narancsos vodkalikőr


Narancsos vodkalikőr
Hozzávalók: 5 db narancs, 1 db egész fahéj, 2-3 db kardámom mag, 1 db vanília bab, 1.2 liter vodka, 60 dkg cukor.
Mossuk meg langyos vízben a narancsokat, majd hámozzuk meg burgonyahámozóval. Ügyesnek kell lennünk, mert vigyázni kell, hogy a narancs bőre alatt lévő fehér részt is levágjuk. Ha belekerül az italba ettől keserű lehet. Tegyük a narancshéjat egy jól zárható, legalább két literes befőttes üvegbe, adjuk hozzá az egész fahéjat, a vanília babot, a kardámom magokat, majd öntsük fel a vodkával. Zárjuk le jól, és hagyjuk állni egy héten keresztül. Minden nap rázogassuk meg legalább egyszer, hogy az ízek jól kioldódjanak a fűszerekből.
Egy hét elteltével szűrjük le a vodkát egy kis edénybe. Egy másik edénybe öntsünk fél liternyi vizet, szórjuk bele a cukrot, majd forraljuk fel. Öntsük a cukorszirupot a fűszeres vodkához, és keverjük jól össze. Tegyünk négy fél literes üvegbe egy-egy darab vaníliát, egész fahéjat, pár szem kardámom magot, és pár darabot a narancshéjból, majd töltsük rá a likőrt. Jól zárjuk le, és pár nap múlva akár meg is kóstolhatjuk. Akár hat hónapig is eltartható.Felhasználhatjuk vendégváró italként, jéggel szervírozva, fagylaltra csorgatva, vagy akár el is ajándékozhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése