2009. november 23., hétfő

Só-liszt karácsonyfadíszek házilag


Keverjünk össze 30 dkg sót és 62 dkg lisztet. Adjunk hozzá 1,25 dl vízet. Keverjük simára, majd újabb 1,25 dl vizet fokozatosan öntsünk a tésztához, amíg összeáll. Az alapszín változtatására, víz helyett kávét is adhatunk a liszthez. A vizet színezhetjük ételfestékkel is.SzaggassunkLapos díszek készítéséhez használhatunk süteményformákat, de az ügyesebbek szabadkézzel is alkothatnak, fantáziájuk szerint. Gyúródeszkán nyújtsuk ki a tésztát 6 mm szélesre, és a csillagokat, szíveket, karikákat stb. süteményformákkal szúrjuk ki. A további mintázáshoz használhatunk fogpiszkálót, kést. Szúrjuk ki kötőtűvel a figurákat, hogy fölfüggeszthessük a fára, vagy a csomagokra.Süssünk120 °C-os sütőben 24 órán át süssük-szárítsuk a tésztát, kihűlés után óvatosan szedjük ki a tepsiből, hogy el ne törjön. A száradást gyorsíthatjuk, ha a figurákat óvatosan megforgatjuk. Esetenként újra kell lyukasztani őket száradás közben! Ha barnulni kezdenek, takarjuk le alufóliával.DíszítsünkEzután, ha teljesen kihűlt, fessük ki a figurákat akrilfestékkel. Ragasszunk rá süteménydíszítő ezüstgolyócskákat, csillagokat, pöttyöket. De ragaszthatunk fel például pisztácia héjat, amit utólag lefesthetünk, kávészemeket és szalmát is. Amikor már minden teljesen megszáradt, a kész figurákat gyorsan száradó lakkal is áthúzhatjuk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése