2009. november 3., kedd

Adventi koszorú készítés


Egy saját kezűleg elkészített adventi koszorú nemcsak a karácsonyi asztal dísze lehet, hanem a felhasznált narancs, fahéj és csillagánizs illatával karácsonyi hangulatot kölcsönözhet lakásunknak.
Szükséges eszközök, anyagok:- 1db szalmakoszorú (25cm átmérőjű)- 1 csom. csillagánizs- 1 csom. narancskarika- 1 csom. fahéj- 1 csom. murii fej, natúr (toboz)- 1 csom. izlandi moha, zöld- aranyozott földimogyoró- örökzöld ágak (tuja)- 4db gyertyatű- 4db gyertya- olló- ragasztó pisztoly
Saját tapasztalat szerint az asztaldíszt érdemesebb tuja ágakból elkészíteni, mert legalább annyira mutatós, mint a fenyő, de száradás után nem hullajtja el a tűleveleit.
Előkészítjük az alapanyagokat. A nagyobb tuja ágakból levágjuk a szép mutatós részeket, a narancskarikát és a fahéj rudat feldaraboljuk kisebb részekre. Ha nem tudtunk vásárolni előre festett mogyorót, akkor arany akril festékkel lefújhatjuk.A tuja ágakat ragasztópisztoly segítségével rögzítjük a koszorúhoz. Ragasztásnál ügyeljünk arra, hogy az ágak vége a zöld részek által takarásban maradjon. A tuja takarja be teljesen a koszorút. A gyertyatűt szúrjuk bele a megfelelő helyre. Tetszés szerint elhelyezhetjük egyenként 4 külön helyre, vagy akár kettesével a koszorú szemközti oldalaira is. Mielőtt a terméseket felragasztanánk, a koszorú alapra tegyünk mohát is, ami nem csak jól mutat, hanem látványosabbá is teszi díszünket. A moha mennyiségénél vegyük figyelembe, hogy a zacskóból kivéve, levegő hatására kissé megduzzad és ezáltal kicsit terebélyesebb lesz. Ezt az alapot díszítsük a termések tetszés szerinti elhelyezésével.Ne tartsunk attól, hogy nem tudjuk harmonikusan elrendezni a terméseket. Törekedjünk szimmetriára. A két gyertya között félúton legyen toboz. Mellette kétoldalt narancs, fahéj és ánizs ízlésesen elrendezve. Feldobja az összképet néhány aranyozott földimogyoró. Az elkészült díszt tetszés szerint a végén lefújhatjuk arany akril festékkel, vagy akár műhóval is. A jelen esetben felhasznált alapanyagokon kívül használhatunk még diót, földimogyorót, különböző, erre az időszakra jellemző terméseket, fagyalt, fagyöngyöt, stb. is. A díszítés módjának, színvilágának csak fantáziánk szabhat határt.
A munkálatokba gyermekeinket is bevonhatjuk, figyelve arra, hogy a ragasztópisztoly használata balesetveszélyes lehet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése