2010. október 18., hétfő

Mikuláscsizma country stílusban

Mikuláscsizma country stílusban



Mérete: 42x32 cm


Country stílusban készült csizma, melyet saját anyagával béleltünk ki. A csizma oldalát pedig mézeskalács- figurával díszítettük.


Kellékek: 50 cm hosszú és 120 cm széles natúr pamutvászon (bélése is ebből készül), 20 cm hosszú és 95 cm széles natúr, lazaszövésű zsákvászon, kevés maradék barna pamutvászon, 30 cm barna kockás szalag, maradék ragasztós közbélés, 20 cm natúr zsinór, 2 kisebb fekete gyöngy, 1 nagyobb barna gyöngy


Nyomtassuk ki a mikuláscsizma sablonjait. A sablon tartalmazza a varrásszélességet, ami 1 cm. A kinyomtatott sablonokat ollóval vágjuk ki, majd a csizma sablonját cellux segítségével, a szaggatott vonalak mentén, ragasszuk össze. Az anyagokat szabás előtt vasaljuk át, ne legyenek gyűröttek, és színt színnel szembe hajtsuk félbe őket. A csizma sablonját helyezzük a natúr színű pamutvászonra, és kétszer rajzoljuk fel az anyagra. Így a csizma külső részét és a bélését egyszerre szabhatjuk ki. A kis darab barna anyagra tegyük rá a mézeskalács-figura fejét és karját, majd rajzoljuk körbe és vágjuk ki.
A félbehajtott, laza szövésű zsákvászonra helyezzük rá a csizma orr és sarokrészét, valamint a csizma teteje szegélyrészének sablonját. Rajzoljuk körbe, majd szabjuk ki őket.


A csizma két külső részére gombostűzzük rá a kiszabott orr és sarok betétrészeit. Ezután a csizma belseje felé eső résznél, sűrű cikcakköltéssel tűzzük rá az anyagra. A tűzés ne közvetlenül az anyag széle mellett legyen, hanem legalább fél centivel beljebb. Így tűzés után az anyagot ki tudjuk rojtozni.
A csizma egyik külső oldalára,- a sablonon lévő rajz szerint-, gombostűzzük rá a mézeskalács-figura kezét, és cikcakköltéssel varrjuk rá. A kezén lévő csíkot rajzoljuk rá, és fehér cérnával tűzzük le. A fejet is gombostűzzük rá az anyagra, ezt is varrjuk körbe cikcakköltéssel. A sablonja szerint rajzoljuk fel a fejre a mintákat, majd ezeket is cikcakköltéssel tűzzük le. A fején lévő félkört fehérrel, a szemöldököt, orrot és szájat pedig feketével tűzzük le. A szemek helyére pedig varrjunk egy-egy szem fekete gyöngyöt. A tűzések alá, ha vékony az anyag, ragasszunk közbélést.
A két külső csizmarészt helyezzük magunk elé, úgy hogy a színoldaluk felül legyen. Erre helyezzük rá a csizma saját anyagából szabott bélését. A csizma tetejénél gombostűzzük össze, majd varrjuk össze őket. A varrást vasaljuk át, a varrásszélességet pedig vasaljuk a csizma bélése felé. A varrásszélességet az anyag színoldala felől vékonyan tűzzük le.
A külső csizmarészek tetejéhez gombostűzzük a zsákvászonból kiszabott szegélyeket. Úgy helyezzük rá, hogy a szegély széle, a két csizmarész összevarrásán túllógjon a bélés felé. A szegélyrész széleitől fél centire, cikcakköltéssel tűzzük rá az anyagra. A zsákvászon széleit rojtozzuk ki. A zsinórt hajtsuk félbe, majd varrjuk a külső csizmarész egyik hosszabb oldalához, közvetlenül a varrás alá.
A két darab csizmát tegyük egymásra színt színnel szembe, és körben gombostűzzük össze őket. A csizmákat varrjuk össze, de arra figyeljünk, hogy a két rész varrásai pontosan egymáson legyenek, ne csússzanak el. A bélés felöli részen, az aljánál hagyjunk egy kb. 10 cm-es nyílást. Az íves részeknél a varrásszélességet csipkedjük be, és a varrást vasaljuk át. A nyíláson keresztül fordítsuk ki a csizmát, és a nyílást kézzel varrjuk be.
A bélést igazítsuk a csizma belsejébe, és a két rész összevarrásánál vasaljuk le a csizma tetejét. A kockás szalagból készítsünk masnit, és varrjuk a mézeskalács-figura nyakához. A közepébe varrjunk egy nagyobb gyöngyöt. A kész csizmát vasaljuk át.
Ötlet:
A mézeskalács-figura pofiját hímzés helyett, textilfilctollal is felrajzolhatjuk.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése